Milli Savunma Üniversitesi Rektörü ve tanınmış tarihçi Prof. Dr. Erhan Afyoncu, Türkiye’nin gelecekteki demografik yapısını güvence altına almak ve düşen nüfus artış hızına çözüm bulmak amacıyla önemli bir çıkış yaptı. Afyoncu, üç çocuk sahibi annelere devlet memuru statüsünde maaş bağlanması gerektiğini dile getirdi.
Prof. Dr. Afyoncu, bu önerinin sadece bir fikir olmadığını, dünya genelinde başarılı örneklerinin bulunduğunu vurguladı. Özellikle Kazakistan’ın benzer bir uygulamayla nüfus artış hızında kayda değer bir yükseliş yakaladığını belirten Afyoncu, Türkiye’nin de bu tür stratejilere yönelmesinin kaçınılmaz olduğunu ifade etti. Kazakistan’daki modelde, çok çocuklu ailelere sunulan düzenli maddi destekler ve sosyal haklar, ailelerin çocuk sahibi olma kararlarında belirleyici rol oynuyor.
Demografik Uçurum Tehlikesi
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verileri, ülkenin doğurganlık hızının ikame seviyesi olan 2,1’in altına düştüğünü gösteriyor. Uzmanlar bu durumu ‘demografik uçurum’ olarak nitelendirirken, Prof. Dr. Afyoncu da bu gidişatın gelecekte ciddi iş gücü kaybı, yaşlı nüfusun artışı ve sosyal güvenlik sisteminde tıkanıklık gibi büyük riskleri beraberinde getireceği uyarısında bulundu. Bu nedenle ‘anne maaşı’ gibi teşviklerin hayati önem taşıdığı değerlendiriliyor.
