Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, iki yıllık görev süresine ilişkin kapsamlı bir “Z raporu” sundu. “Sadece Hizmet Ettik” başlığı altında gerçekleştirdiği sunumda, 55.4 milyar liralık devasa yatırımı sıfır borçla hayata geçirdiklerini belirten Büyükakın, “Milletin verdiği emanete asla ihanet etmedik” ifadelerini kullandı.
Yaklaşık iki saat süren sunumunda, göreve geldiği günden bu yana yapılan çalışmaları detaylandıran Başkan Büyükakın, bu raporu bir hesap verme belgesi olarak nitelendirdi. Şehrin kaynaklarını etkin kullandıklarını ve israftan kaçındıklarını vurgulayan Büyükakın, önemli açıklamalarda bulundu.
4.5 Milyarlık Borç Ödendi, Yeni Borçlanma Yapılmadı
Başkan Büyükakın, 55.4 milyar liralık yatırımın yanı sıra, göreve geldiklerinde devraldıkları 6 milyar liralık borcun 1.6 milyar liraya düşürüldüğünü, yani 4.5 milyar liralık bir borç ödemesi yapıldığını açıkladı. Bu süreçte yeni bir borçlanmaya gidilmediğini özellikle belirten Büyükakın, “Borç ödedik, üzerine de iş yapmaya devam ettik. Bunu yaparken gevezelik etmedik, polemik yapmadık. Çünkü biz polemik yapmaya başladığımızda bu kontrolden çıkıp yarın bambaşka yerlere gidip şehrin huzuru kaçmasın dedik” sözleriyle yönetim anlayışlarını ortaya koydu.
İftira İddialarına Yanıt
Görev süresi boyunca çeşitli iftiralara maruz kaldıklarını da dile getiren Büyükakın, özellikle “198 milyona sanatçı getirildiği” yönündeki iddialara sert tepki gösterdi. Bu iddiaların “düpedüz iftira ve kuyruklu yalan” olduğunu ifade eden Başkan, karşı taraftan bir düzeltme ya da özür gelmediğini belirtti. Büyükakın, “Biz haddi aştık mı aşmadık. Ama şehrimizin itibarını ve kendi itibarımızı savunacağız. Gerekeni söyleyeceğiz” diyerek, haksız ithamlara karşı duruşlarını netleştirdi.
“Önemli Olan Şehrin Kazanması”
Konuşmasının sonunda, görevin bir nöbet ve emanet olduğunu vurgulayan Büyükakın, koltuğa oturulan günden ziyade kalkılan günün önemli olduğunu söyledi. Şehir halkına yalan söylemediğini, kamu kaynaklarını ve yetim hakkını kasten ziyan etmediğini belirten Başkan, “İnsanları kandırabilirsiniz, ama yarın hesap gününde Allah’ı kandırma şansınız yok. Hepsi yazıyor. Biz bunu düşünerek çalışıyoruz. Bilerek, asla bu milletin emanetine ihanet etmedim. Hesabını veriyorum, arz ederim” diyerek sözlerini tamamladı.
