Salı, 29 Eylül 2026 29.09.2026
16°C
USD 48,99
EUR 55,73
Altın 6.524
Benzin 80,80
Dizel 93,80

Yıllar sonra ilk kez

İzmit Körfezi’ne canlılar geri döndü

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin İzmit Körfezi'nde yürüttüğü dip çamuru temizliği çalışmaları, bölgede büyük bir ekolojik dönüşüm sağladı. Bilim insanlarının dalışlarında, körfezi terk eden 30'a yakın deniz canlısı türünün geri döndüğü tespit edildi.

İzmit Körfezi’ne canlılar geri döndü

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, geçmişte “Körfez yine ölüm kustu” manşetleriyle anılan İzmit Körfezi’nin, yürütülen dip çamuru temizliği çalışmaları sayesinde büyük bir ekolojik dönüşüm yaşadığını duyurdu. Uzun yıllar süren kirliliğin ardından başlatılan temizlik seferberliği, deniz ekosisteminin hızla canlanmasını sağladı. Projeyle birlikte deniz tabanından tonlarca çamurun arındırılması, su kalitesini artırırken canlı yaşamı için de elverişli bir ortam hazırladı.

Deniz Canlıları Körfez’e Geri Döndü

Bilim insanları tarafından yapılan son incelemeler ve su altı gözlemleri, temizlik çalışmalarının somut sonuçlarını ve denizin kendini yenileme hızını ortaya koydu. Prof. Dr. Mustafa Sarı ve ekibinin İzmit Körfezi’nde gerçekleştirdiği son dalışlarda, bölgeyi terk eden pek çok deniz canlısının geri döndüğü tespit edildi. Su altı kameralarına yansıyan görüntülerde; kalamar, kalem mercan, barbun, iskorpit ve kırlangıç gibi 30’a yakın önemli türün temizlenen alanlarda yeniden yuva kurduğu belirlendi.

Körfez’deki canlı çeşitliliğinin artması, deniz ekosisteminin yeniden nefes almaya başladığının en net göstergesi oldu. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, ekolojik dengenin tamamen sağlanması ve bu doğal güzelliğin kalıcı olarak korunması amacıyla bölgedeki temizlik ve denetim çalışmalarını kararlılıkla sürdüreceğini vurguladı.