Pazar, 27 Eylül 2026 27.09.2026
14°C
USD 48,88
EUR 55,69
Altın 6.741
Benzin 80,80
Dizel 93,80

İran’dan Hürmüz Boğazı’nda yeni düzenleme

İran, Hürmüz Boğazı'ndaki geçişleri yeniden düzenledi. Dost ülkelere geçiş izni verilirken, bazı ülkelere kısıtlama getirildi. Kararın bölgesel etkileri yakından takip ediliyor.

İran’dan Hürmüz Boğazı’nda yeni düzenleme

İran, Hürmüz Boğazı’ndaki geçiş rejimini güncelledi. Dışişleri Bakanı Arakçi, dost ülkelere güvenli geçiş izni verildiğini açıkladı.

28 Şubat 2026’da ABD ve İsrail’in operasyonlarının ardından yapılan düzenleme ile boğazın tamamen kapalı olmadığı, ancak geçişlerin belirli ülkelerle sınırlandırıldığı belirtildi.

GÜVENLİ KORİDORLAR

Bakan Arakçi, düşman gemilerine izin verilmeyeceğini, Türkiye, Pakistan, Rusya ve Çin gibi ülkelere ise güvenli koridorlar sağlandığını ifade etti. Irak, Hindistan ve Bangladeş’in de koordinasyonla boğazı kullanabileceği eklendi.

BÖLGESEL ETKİLER

Bu karar, bölgedeki deniz ticareti ve güvenlik dengeleri açısından önemli sonuçlar doğurabilir. İran’ın bu adımı, uluslararası arenada nasıl yankı bulacağı merakla bekleniyor.