Cumartesi, 10 Ekim 2026 10.10.2026
26°C
USD 49,22
EUR 55,21
Altın 6.645
Benzin 84,20
Dizel 96,90

Fuar sahnesinde anlam arayışı

Prof. Dr. Halis Aydemir ünsiyeti anlattı

Uluslararası 16. Kocaeli Kitap Fuarı'nda 'Literda' söyleşisiyle okurların karşısına çıkan Prof. Dr. Halis Aydemir, insanın anlam arayışını ve bağ kurma refleksini ünsiyet kavramıyla açıkladı.

Prof. Dr. Halis Aydemir ünsiyeti anlattı

Uluslararası 16. Kocaeli Kitap Fuarı kapsamında kitapseverlerle bir araya gelen Prof. Dr. Halis Aydemir, Akçakoca Salonu’nda gerçekleştirdiği “Literda” başlıklı söyleşide insanın bağlanma ve anlam arayışını değerlendirdi. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen organizasyonda Aydemir, insanın diğer varlıklarla ve yaratıcısıyla kurduğu bağı “ünsiyet” kavramı üzerinden ele aldı.

BAĞ KURMA İHTİYACI VE İLİŞKİLER

İnsanın doğasında başkalarıyla yakınlık kurma dürtüsünün bulunduğunu vurgulayan Aydemir, ebeveynlerin okula başlayan çocuklarına dair hissettiği meraktan, bireylerin hayvanlarla veya bitkilerle geliştirdiği ilişkilere kadar birçok örneğe değindi. Herkesin bir yakınlık gereksinimi taşıdığını belirten Aydemir, “Ünsiyet ihtiyacı içerisindeyiz. Belli bir ünsiyeti karşımızdakiyle paylaşıyoruz” diyerek beşeri bağların zaman içinde dönüşebileceğini ve bu süreçte asıl kalıcı olanın Allah ile kurulan yakınlık olduğunu aktardı.

HAYATIN MERKEZİNDE ALLAH RIZASI

Yaşamdaki yönlendirici gücün samimi bir niyetten beslenmesi gerektiğini dile getiren Prof. Dr. Aydemir, “İstiyorum ki tek bir sebep olsun orada. Ben sadece senin için olmak istiyorum” ifadeleriyle insanın temel amacına dikkat çekti. Çevreyle kurulan ilişkiler ile ilahi rıza arasında bir çelişki doğması halinde tercihin daima yaratıcının hoşnutluğundan yana olması gerektiğini söyleyen ilahiyatçı akademisyen, “Allah geri plana atılamaz” sözleriyle önceliklerin doğru belirlenmesi gerektiğini kaydetti.

İMZA ETKİNLİĞİ VE PLAKET TAKDİMİ

Okurların yoğun katılım gösterdiği söyleşinin tamamlanmasının ardından Prof. Dr. Halis Aydemir okurları için kitaplarını imzaladı. Programın bitiminde fuara sunduğu katkılardan ötürü konuk akademisyene teşekkür plaketi verildi.

5N 1K

Prof. Dr. Halis Aydemir'in söyleşisi nerede yapıldı?

Söyleşi, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin organize ettiği Uluslararası 16. Kocaeli Kitap Fuarı'ndaki Akçakoca Salonu'nda gerçekleştirildi.

Söyleşide hangi kavram üzerinde duruldu?

Etkinlikte insanın doğasındaki yakınlık kurma ve bağlanma ihtiyacı 'ünsiyet' kavramı üzerinden anlatıldı.

Programın ardından hangi etkinlikler düzenlendi?

Söyleşinin bitiminde Prof. Dr. Halis Aydemir kitaplarını imzaladı ve kendisine teşekkür plaketi takdim edildi.