Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, Kocaeli Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (KESOB) Başkanı Kadir Durmuş ve yönetimine iadeiziyarette bulundu. Ziyaret sırasında esnafın talep ve önerilerini dinleyen Başkan Büyükakın, proje olması durumunda her türlü desteği sağlayacaklarını vurguladı.
KESOB Başkanı Kadir Durmuş, Başkan Büyükakın’a ziyaretinden dolayı teşekkürlerini iletti. Durmuş, “Başkanımız bir dediğimizi iki etmiyor. Bulunduğumuz bina da kendisinin eseri. Esnafımız Tahir Büyükakın’ı asla unutmayacaktır. Arkadaşlarım adına, kendisine sonsuz teşekkürler sunuyorum” ifadelerini kullandı.
Dünya ve Türkiye Ekonomisi Değerlendirildi
Başkan Büyükakın, Kadir Durmuş ve yönetimine yeni dönem için başarılar diledikten sonra gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Dünyada yaşanan gelişmelere değinen Büyükakın, önümüzdeki 10 yıl için yapılan tahminlerin çok da iyi olmadığını, hatta dünya savaşından bahseden raporların bulunduğunu belirtti. Büyükakın, “Dünya nereye gidiyor? Ne gibi tedbirler alınmalı? Şehrin yöneticileri ile ticaretin yöneticileri aslında bunları konuşmalı. Şehirler böyle yönetilmeli. Diğer gündemler bize zaman kaybettiren gündemler” şeklinde konuştu.
Türkiye ekonomisine ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Başkan Büyükakın, petrol fiyatlarındaki değişim ve kur etkisinin dezenflasyon programını etkilediğini ancak 2026 yılının sonundan itibaren toparlanma beklendiğini ifade etti. Büyükakın, “Bu gelişmeler, Kocaeli’deki esnafımızı da ilgilendiriyor. Çünkü ekonominin çarkı olumlu bakış ile beraber döner. Olumsuzlukta ekonomi çöker. Dünyanın her yerinde böyledir. Dolayısıyla burada beklentilerin olumsuza dönmemesi önemli bir husus. Negatif gündemler arttıkça insanlar da olumsuz etkileniyor. Bizim, pozitif gündem tarafında olmamız gerekiyor” dedi.
Esnafa Yönelik Projeler ve Destek Çağrısı
Başkan Büyükakın, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi olarak esnaf için yapılan çalışmalara değindi. Şehir merkezinde yayalaştırmanın çarşıyı hareketlendirdiğini, İzmit Millet Bahçesi’nin cazibe merkezine dönüştürüldüğünü ve Milli İrade Meydanı-İzmit Millet Bahçesi-Cumhuriyet Bulvarı üçgeninin hem esnaf hem de vatandaş için iyi bir sosyal yaşam alanı haline getirildiğini belirtti. Tramvay sayesinde ulaşımın kolaylaştığını ve bunun da esnafın işlerini artıracağını söyledi.
Esnafa da çağrıda bulunan Büyükakın, “Esnafımızın yapması gereken, konsept oluşturmak. Bulunduğunuz sokakların güzelleştirilmesini istiyorsanız bize söyleyin. Biz de o sokağı güzelleştirelim. Tasarım anlamında bir örnek olsun. Güzel bir tasarım olsun. Orada ekonomik bir canlılık başlasın. Siz çalışmayı başlatın, desteği biz veririz” diyerek oda başkanlarının taleplerini dinledi ve çözüm için destek sözü verdi.
