Kahramanmaraş’ta yaşanan olayda, arkadaşlarıyla şakalaşırken attığı torpille 92 hektarlık ormanlık alanı kül eden şahıs hakkında mahkeme kararını verdi. Olayın ardından başlatılan soruşturma ve yargılama süreci tamamlanırken, sanığa hem hapis cezası hem de yüklü bir tazminat yükümlülüğü getirildi.
Edinilen bilgilere göre, Kahramanmaraş’ta meydana gelen olayda, bir grup arkadaşın eğlencesi faciaya dönüştü. Şakalaşma sırasında atılan torpil, kısa sürede kontrol dışına çıkarak geniş bir ormanlık alana yayıldı. Yangın, ekiplerin yoğun çabasına rağmen 92 hektarlık alanı tahrip etti. Bu büyük felaketin ardından başlatılan hukuki süreçte, ormanı yakan şahıs yargı önüne çıkarıldı.
Mahkemeden Hem Hapis Hem Tazminat Kararı
Mahkeme, sanığı “kasten orman yakma” suçundan 5 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırdı. Kararda dikkat çeken bir diğer nokta ise, yanan alanın yeniden ağaçlandırılması ve yangın söndürme çalışmaları için harcanan devasa maliyetin de sanıktan tahsil edilecek olmasıydı. Toplamda 43 milyon 752 bin TL olarak belirlenen bu bedel, sanığın ödemesi gereken tazminat olarak kayıtlara geçti. Bu karar, orman yangınlarına karşı caydırıcılık açısından önemli bir emsal teşkil ediyor.
Yaşanan bu olay, doğaya verilen zararın ve ihmallerin ağır sonuçlarını bir kez daha gözler önüne serdi. Hem hapis cezası hem de milyonlarca liralık tazminat, benzer olayların önüne geçilmesi adına bir uyarı niteliği taşıyor.
