Sınai mülkiyette reel sektör risk altında

Ekonomi 10.01.2025 - 22:02, Güncelleme: 10.01.2025 - 22:08 4092 kez okundu.
 

Sınai mülkiyette reel sektör risk altında

Adres Patent tarafından İkitelli bölgesinde yapılan saha araştırmasında birçok firmanın sınai mülkiyet hakları konusunda risk altında olduğu görüldü.
 Sadece 400’e yakın üyesi bulunan bir derneğin 260 üyesinin sınai mülkiyet hakları alanında herhangi bir başvurusu bulunmuyor.  Patent, marka ve tasarım şirketlerin katma değerini artıran önemli parametreler arasında yer alırken son dönemde bu ürünlerin firmaların toplam aktiflerinde almış olduğu pay yüzde 90’lara yaklaşmış durumda. Adres Patent Genel Müdürü Cumhur Akbulut, sınai mülkiyet hakları alanında reel sektöre ilişkin daha fazla farkındalık çalışması yapılması gerektiğine dikkat çekerek, “İkitelli bölgesinde bazı dernekler özelinde yapmış olduğumuz sınai mülkiyet araştırmasında mevcut kuruluşların nerdeyse yarısının patent, marka ve faydalı model alanında işlem yapmadığı görülüyor” açıklamalarında bulundu. Yaptıkları araştırmaların verilerini paylaşan Akbulut, “Pilot bölge olarak seçmiş olduğumuz ve nerdeyse tamamının reel sektörde üretim yapan firmalardan oluştuğu bir derneği inceledik. Bu derneğin, 370 üyesinden 260’ı ne marka ne de patent alanında işlem yapmamış” dedi.  İhracatçılar sınai mülkiyet haklarına daha fazla önem vermeli Türkiye genelinde de birçok firmanın sınai mülkiyet hakları konusuna yeteri kadar önem vermediğini kaydeden Akbulut, “Özellikle yurt içi ve yurt dışı davalarda son dönemlerde ciddi artışlar olduğu görülüyor. Marka başvuruları şirketlerin piyasadaki değerini artırırken, patent başvuruları da geliştirilen ürünlerin katma değerini artırıyor” ifadelerini kullandı. Dünyaca ünlü birçok markanın üretim süreçlerini başka üreticilere yaptırdığına vurgu yapan Akbulut, “Bu firmalar salt ürünün yanı sıra artık markalarıyla öne çıkmaya başladı. Bunun en somut örneklerini ise tekstil ve beyaz eşya sektöründeki firmalarda görmek mümkün. Bizlerin de salt ürünün yanı sıra marka değerimizi artıracak yatırımlara ve markalaşma çalışmalarına hız vermeliyiz. Bunun da ilk adımı faaliyet gösterdiğimiz markanın tescilini almak” şeklinde konuştu.   Taklit edilen ürünler toplattırıldı   İkitelli Organize Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (İOSİD) Başkanı Ahmet Akkaya ise reel sektördeki oyuncuların sınai mülkiyet haklarına daha fazla önem vermesi gerektiğine vurgu yaparak, bu konuda bölge sanayicilerinin patent ve marka çalışmalarına odaklanması gerektiğini ve dernek olarak bu yönde telkinde bulunduklarını söyledi. Sınai mülkiyet haklarının üreticiyi taklit ürünlere karşı koruduğunu kaydeden Akkaya, “Bir üreticimizin geliştirdiği ve patentini aldığı ürün Çin’de yapılmış sonrasında Mısır, Cezayir ve Suudi Arabistan bu ürün ilgili mercilere başvuru yapılarak toplattırılmıştır” bilgisini verdi. Akkaya, Patent ve marka çalışmalarının firmaların tanıtım, bilinirlik ve kurumsallaşma çalışmalarına olumlu yönde katkıda bulunduğunu dile getirdi.  
Adres Patent tarafından İkitelli bölgesinde yapılan saha araştırmasında birçok firmanın sınai mülkiyet hakları konusunda risk altında olduğu görüldü.

 Sadece 400’e yakın üyesi bulunan bir derneğin 260 üyesinin sınai mülkiyet hakları alanında herhangi bir başvurusu bulunmuyor. 
Patent, marka ve tasarım şirketlerin katma değerini artıran önemli parametreler arasında yer alırken son dönemde bu ürünlerin firmaların toplam aktiflerinde almış olduğu pay yüzde 90’lara yaklaşmış durumda. Adres Patent Genel Müdürü Cumhur Akbulut, sınai mülkiyet hakları alanında reel sektöre ilişkin daha fazla farkındalık çalışması yapılması gerektiğine dikkat çekerek, “İkitelli bölgesinde bazı dernekler özelinde yapmış olduğumuz sınai mülkiyet araştırmasında mevcut kuruluşların nerdeyse yarısının patent, marka ve faydalı model alanında işlem yapmadığı görülüyor” açıklamalarında bulundu. Yaptıkları araştırmaların verilerini paylaşan Akbulut, “Pilot bölge olarak seçmiş olduğumuz ve nerdeyse tamamının reel sektörde üretim yapan firmalardan oluştuğu bir derneği inceledik. Bu derneğin, 370 üyesinden 260’ı ne marka ne de patent alanında işlem yapmamış” dedi. 


İhracatçılar sınai mülkiyet haklarına daha fazla önem vermeli


Türkiye genelinde de birçok firmanın sınai mülkiyet hakları konusuna yeteri kadar önem vermediğini kaydeden Akbulut, “Özellikle yurt içi ve yurt dışı davalarda son dönemlerde ciddi artışlar olduğu görülüyor. Marka başvuruları şirketlerin piyasadaki değerini artırırken, patent başvuruları da geliştirilen ürünlerin katma değerini artırıyor” ifadelerini kullandı. Dünyaca ünlü birçok markanın üretim süreçlerini başka üreticilere yaptırdığına vurgu yapan Akbulut, “Bu firmalar salt ürünün yanı sıra artık markalarıyla öne çıkmaya başladı. Bunun en somut örneklerini ise tekstil ve beyaz eşya sektöründeki firmalarda görmek mümkün. Bizlerin de salt ürünün yanı sıra marka değerimizi artıracak yatırımlara ve markalaşma çalışmalarına hız vermeliyiz. Bunun da ilk adımı faaliyet gösterdiğimiz markanın tescilini almak” şeklinde konuştu.  


Taklit edilen ürünler toplattırıldı
 
İkitelli Organize Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (İOSİD) Başkanı Ahmet Akkaya ise reel sektördeki oyuncuların sınai mülkiyet haklarına daha fazla önem vermesi gerektiğine vurgu yaparak, bu konuda bölge sanayicilerinin patent ve marka çalışmalarına odaklanması gerektiğini ve dernek olarak bu yönde telkinde bulunduklarını söyledi. Sınai mülkiyet haklarının üreticiyi taklit ürünlere karşı koruduğunu kaydeden Akkaya, “Bir üreticimizin geliştirdiği ve patentini aldığı ürün Çin’de yapılmış sonrasında Mısır, Cezayir ve Suudi Arabistan bu ürün ilgili mercilere başvuru yapılarak toplattırılmıştır” bilgisini verdi. Akkaya, Patent ve marka çalışmalarının firmaların tanıtım, bilinirlik ve kurumsallaşma çalışmalarına olumlu yönde katkıda bulunduğunu dile getirdi.
 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve mansetmarmara.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.