Işıner Güngör, Bulgaristan’ın Euro’ya geçiş hedefini yorumladı

Dünya 16.10.2024 - 11:20, Güncelleme: 16.10.2024 - 11:20 1993 kez okundu.
 

Işıner Güngör, Bulgaristan’ın Euro’ya geçiş hedefini yorumladı

Avrupa Birliği Komisyonu (European Union Commission) tarafından kurulmuş olan DMW Uluslararası Diplomatlar Birliği’nin Türkiye Denetim Kurulu Başkanı Işıner Güngör, Bulgaristan’ın Euro bölgesine katılımıyla ilgili hedefini değerlendirdi.
Avrupa Birliği’ne üyeliği 2007 yılında gerçekleşen Bulgaristan, son 10 yılda ortalama % 2,3 büyüdü. Covid kriziyle arz piyasasında yaşanan düşüşler dünya gıda fiyatlarını artırdı. Sonrasında Balkanların komşusu Ukrayna’da başlayan savaş, enerji fiyatlarındaki artışları beraberinde getirdi. Tüm bu yaşananlar iç piyasadaki tüketimin canlılığıyla birleşince Bulgaristan’da enflasyonist eğilimler ortaya çıktı. DMW Uluslararası Diplomatlar Birliği Türkiye Denetim Kurulu Başkanı Işıner Güngör, Bulgaristan’ın Avrupa Birliği’ne üyeliği sonrasında iş gücü serbest dolaşımı çerçevesinde birçok Bulgar vatandaşın Avrupa’ya göç ettiğini belirterek, “Şu an Avrupa ülkelerinde yaklaşık 1 milyon Bulgaristanlı yaşamaktadır. İş gücünün devamlılığını sağlamak sektörlerin öncelikli meselelerinden biridir. Ekonomide bilhassa hizmetler sektöründe eleman bulmakta zorluk yaşanıyor. Moldova, Gürcistan ve Orta Asya ülkelerinden personel temin etmek için girişimlerde bulunuluyor” dedi. Maastricht Kriterleri’ne göre ülkenin 2025 yılında Euro bölgesine dahil olma hedefini de yorumlayan Güngör, “Bulgaristan’ın yıllık ortalama enflasyon oranı, fiyat artışının en düşük olduğu üç üye devletin yıllık enflasyon oranı ortalamasını maksimum 1,5 puan geçebilmesi uygundur. Finlandiya’nın % 0,5, Letonya’nın % 0,8 ve Danimarka’nın % 1 enflasyon oranlarına sahip olduğu aşamada %5,1 enflasyon düzeyinde bulunan Bulgaristan’ın istenilen hedefi yakın vadede tutturması rasyonel görünmüyor” ifadelerini kullandı. Işıner Güngör, Euro’nun Bulgaristan’da her ne kadar resmî olarak kullanılmasa da ticarette etkisinin hissedildiğini belirterek, gelecekte Euro’ya geçişle birlikte ne gibi faydaların elde edilebileceğinden de bahsetti. İhracatın %64’ünün Avrupa Birliği’ne yapıldığı bilgisini paylaşan diplomatik yetkili, “Euro ile birlikte kur marjı ortadan kalkacak, para bölgesi içerisindeki ticaret daha da kolaylaşacak, ürünlerin göreceli fiyat avantajları belirginleşecek ve ekonomik istikrarda çapa vazifesi oluşacak” diye konuştu. Siyasi istikrarın ekonomideki önemine değinerek gelecek beklentilerini paylaşan Güngör, açıklamasının devamında şöyle konuştu. “Avrupa Birliği üyesi olan Bulgaristan, Avrupalı yatırımcılar için bazı kolaylıklar sunmasına rağmen, siyasi istikrarını sağlayamamış olması sebebiyle yatırımcılarda bazı güvensizlikler yaratabilmektedir. Ülke, 27 Ekim tarihinde son üç yıl içerisinde 7’nci seçimini yapmış olacak. Sandıktan istikrar çıkması yatırımcıya olumlu mesajlar verecektir. Bilindiği üzere siyaset ve ekonomi ayrılmaz bir bütündür. Siyasi istikrar, ekonomi politikalarının sürdürülebilirliğindeki destekleyici güçtür. Yatırımcı uzun vadeli planlar yapmak ister. Bu yüzden, umarım 27 Ekim Bulgaristan siyasetinde istikrarın sağlandığı bir dönüm noktası olur. Akabinde de ekonomik istikrar ve Euro’ya geçiş aşamaları birbirini takip edecektir”
Avrupa Birliği Komisyonu (European Union Commission) tarafından kurulmuş olan DMW Uluslararası Diplomatlar Birliği’nin Türkiye Denetim Kurulu Başkanı Işıner Güngör, Bulgaristan’ın Euro bölgesine katılımıyla ilgili hedefini değerlendirdi.


Avrupa Birliği’ne üyeliği 2007 yılında gerçekleşen Bulgaristan, son 10 yılda ortalama % 2,3 büyüdü. Covid kriziyle arz piyasasında yaşanan düşüşler dünya gıda fiyatlarını artırdı. Sonrasında Balkanların komşusu Ukrayna’da başlayan savaş, enerji fiyatlarındaki artışları beraberinde getirdi. Tüm bu yaşananlar iç piyasadaki tüketimin canlılığıyla birleşince Bulgaristan’da enflasyonist eğilimler ortaya çıktı.
DMW Uluslararası Diplomatlar Birliği Türkiye Denetim Kurulu Başkanı Işıner Güngör, Bulgaristan’ın Avrupa Birliği’ne üyeliği sonrasında iş gücü serbest dolaşımı çerçevesinde birçok Bulgar vatandaşın Avrupa’ya göç ettiğini belirterek, “Şu an Avrupa ülkelerinde yaklaşık 1 milyon Bulgaristanlı yaşamaktadır. İş gücünün devamlılığını sağlamak sektörlerin öncelikli meselelerinden biridir. Ekonomide bilhassa hizmetler sektöründe eleman bulmakta zorluk yaşanıyor. Moldova, Gürcistan ve Orta Asya ülkelerinden personel temin etmek için girişimlerde bulunuluyor” dedi.


Maastricht Kriterleri’ne göre ülkenin 2025 yılında Euro bölgesine dahil olma hedefini de yorumlayan Güngör, “Bulgaristan’ın yıllık ortalama enflasyon oranı, fiyat artışının en düşük olduğu üç üye devletin yıllık enflasyon oranı ortalamasını maksimum 1,5 puan geçebilmesi uygundur. Finlandiya’nın % 0,5, Letonya’nın % 0,8 ve Danimarka’nın % 1 enflasyon oranlarına sahip olduğu aşamada %5,1 enflasyon düzeyinde bulunan Bulgaristan’ın istenilen hedefi yakın vadede tutturması rasyonel görünmüyor” ifadelerini kullandı.


Işıner Güngör, Euro’nun Bulgaristan’da her ne kadar resmî olarak kullanılmasa da ticarette etkisinin hissedildiğini belirterek, gelecekte Euro’ya geçişle birlikte ne gibi faydaların elde edilebileceğinden de bahsetti. İhracatın %64’ünün Avrupa Birliği’ne yapıldığı bilgisini paylaşan diplomatik yetkili, “Euro ile birlikte kur marjı ortadan kalkacak, para bölgesi içerisindeki ticaret daha da kolaylaşacak, ürünlerin göreceli fiyat avantajları belirginleşecek ve ekonomik istikrarda çapa vazifesi oluşacak” diye konuştu.
Siyasi istikrarın ekonomideki önemine değinerek gelecek beklentilerini paylaşan Güngör, açıklamasının devamında şöyle konuştu.


“Avrupa Birliği üyesi olan Bulgaristan, Avrupalı yatırımcılar için bazı kolaylıklar sunmasına rağmen, siyasi istikrarını sağlayamamış olması sebebiyle yatırımcılarda bazı güvensizlikler yaratabilmektedir. Ülke, 27 Ekim tarihinde son üç yıl içerisinde 7’nci seçimini yapmış olacak. Sandıktan istikrar çıkması yatırımcıya olumlu mesajlar verecektir. Bilindiği üzere siyaset ve ekonomi ayrılmaz bir bütündür. Siyasi istikrar, ekonomi politikalarının sürdürülebilirliğindeki destekleyici güçtür. Yatırımcı uzun vadeli planlar yapmak ister. Bu yüzden, umarım 27 Ekim Bulgaristan siyasetinde istikrarın sağlandığı bir dönüm noktası olur. Akabinde de ekonomik istikrar ve Euro’ya geçiş aşamaları birbirini takip edecektir”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve mansetmarmara.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.