“Gaia | İpliğin Senfonisi Sergisi” İzmir’de Sanatseverlerle Buluşuyor

 Kadın sanatçıların yaratıcılığını ve kolektif dayanışmasını görünür kılan sergi, 13 Mart – 1 Nisan 2025 tarihleri arasında UrlaDAM’da sanatseverlerle buluşuyor.   Leylâ Aslan küratörlüğünde gerçekleşen sergide, farklı tekniklerle üretilmiş eserler bir araya geliyor. Sanatçılar, kadın olmanın toplumsal gerçekliğini, tarih ve kültürle harmanlanan anlatılarla ipliğe işliyor. Sergi, yalnızca bireysel sanat pratiklerini değil, aynı zamanda kadınların kolektif üretim gücünü ve sanata olan yaklaşımlarını da gözler önüne seriyor.   

 

Sergi kapsamında, sanatçılar doğa, kimlik ve tarih gibi temalar etrafında şekillenen eserleriyle, ipliğin dönüşüm gücünü ortaya koyuyor. Rönesans, Romantizm, İzlenimcilik ve Realizm gibi akımlardan beslenen eserler, geleneksel el sanatları ile çağdaş sanatın birleştiği bir anlatı sunuyor. 

 Sergiye katılan sanatçılar arasında,  Akgül Aşçı, Aynur Özen, Aysun Pekin, Ayşe Sevinç Saygılı, Belgin Ayan, Çiğdem Edeş, Damla Yazgan, Didem Sarı, Ebru Babur, Emine Şeker, Esin Tokçuoğlu Babadağ, Esra And, Funda Aracıkan, Gonca Çivi, Gökçe Kibar, Gülçin Aydoğan Yürür, Gülmur Türe, Kezban Akyol, Kübra Deniz Günaydın Sarıkaya, Lara Kaytanlıoğlu, Mualla Kaymak Çelik, Nimet Yaprak Bekar Gürbüz, Özge Gözaçan, Özlem Doğan, Özlenen Gonca Akgüloğlu, Perim Toklucu, Seher Tülümen, Sibel Alpasal, Şerife Erdoğan, Tijen Seymen, Tuğba Yıldırıcı, Zeynep Özcan bulunuyor.   İpliğin Senfonisi: Gaia Sergisi’nde Zeynep Özcan’ın Geçmiş ve Bugünü Birleştiren Eserleri de Yer Alıyor   Sanatçı Zeynep Özcan, “İpliğin Senfonisi: Gaia” adlı sergide yer alan eserleriyle izleyiciyi ipliğin ritmiyle geçmiş ve bugün arasında bir yolculuğa çıkarıyor.   Zeynep Özcan, bu sergide “Teknede-Monet”, “İplikle Osman Hamdi Bey Portresi”, “Arzuhâlci | Resim Üzerine Nakış” ve “Tragedya Yazarı Euripides Kabartması I Arkeolojik Nakış” çalışmalarını izleyiciye sunuyor. 

  Zamanın izlerini kumaş ve iplikle yüzeye taşıyan, arkeolojik nakış çalışmalarıyla ilgi uyandıran sanatçı Zeynep Özcan, tarih boyunca aktarılan hikâyeleri nakışın sessiz diliyle anlatıyor. Tarihî motifleri modern yorumla birleştirerek, geçmişle bugünü iplik aracılığıyla birbirine bağlıyor.   Sanatçı, önceki projelerinde olduğu gibi bu sergide de zamanın katmanları arasında köprü kuruyor, izleyiciyi ipliklerin fısıldadığı hikâyeleri keşfetmeye davet ediyor. Her bir eser, geçmişin sesini bugüne taşırken doğanın ve insanın ortak ritmini hissettirmeyi amaçlıyor.   Zeynep Özcan, illüstratif nakış alanında dikkat çeken isimlerden biri olarak, çalışmalarında tarihsel unsurları, sanatsal dokunuşları ve el işçiliğinin zarafetini harmanlıyor.  Colorscape ve Osman Hamdi Bey’in Bursa’sı Sergisi’nde yer almıştı.