Bakan Özhaseki İş Dünyası ile Bir Araya Geldi

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Kocaeli Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Necmi Bulut’un açılış konuşmasıyla başlayan program Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın ve Vali Seddar Yavuz’un hitaplarıyla devam etti.
Toplantının gündem maddesinin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği olduğuna vurgu yaparak Kocaeli’nin ekonomik anlamda ülkemizdeki yerinden bahseden Vali Yavuz: “Hepinizin bildiği gibi şehrimiz, bilim, sanayi, teknoloji ve son dönemde de inovasyon ve bilişimin merkezi, başkenti konumunda. Bu anlamda Türkiye ekonomisine İstanbul’dan sonra en fazla katkı veren şehir olarak Türkiye ikincisiyiz. Bununla gurur duyuyoruz. Bu başarıda imzası olan çok kıymetli iş insanlarımızla beraberiz. Onları da gönülden tebrik ediyorum. Ama gündemimiz; hepinizin bildiği gibi “Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği” yani tam da bakanlığımızın ismi gibi. Sayın Bakanımız, uzun süre mahalli idarelerde görev almış, dolayısıyla da mahalli sorunları en iyi bilen ve bugün de Türkiye ölçeğinde kentleşme ve diğer sorunlarla alakalı projeler üreten bir büyüğümüz. Kendisinin bu tecrübesinden bugün fazlasıyla istifade edebileceğimize gönülden inanıyorum. Ben bir kez daha Sayın Bakanımıza kıymetli ekibine ve sizlere teşekkür ediyorum, herkesi saygıyla selamlıyorum.” dedi.
Şehirlerimiz, Taş ve Topraktan İbaret Değildir
Konuşmaların ardından sahneye davet edilen Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Sayın Mehmet Özhaseki, soru cevap bölümünde iş insanlarıyla ilgilenecek olan beraberindeki heyeti tanıtarak sözlerine devam etti: “Kadim bir ülkede yaşıyoruz, bütün bilim adamlarının söylediği kadarıyla dünyanın en eski yerleşim yeri olarak belirtilen Mezopotamya ve Anadolu topraklarındayız. Cennet gibi bir vatana sahibiz. 10 bin yıllık, 12 bin yıllık şehirlerimiz var. Nihayetinde bu şehirlerimizde bir taraftan üretim var, ekonomi canlı, bir taraftan da kültür var sanat var eser var mimari var. Bütün bunları iç içe barındırıyor. Aslında bu konuyla ilgili çalışan insanlar diyorlar ki şehrin tanımını yapmak zor. Çünkü içerisinde o kadar çok disiplin var ki eğitimden sağlığa, ulaştırmadan başka alanlara kadar uzanan yol haritasında şehri tanımlayabilmek gerçekten zor. Birkaç temel prensip var ki bunları kimsenin unutmaması lazım… Şehirlerimiz canlıdır, şehirlerimizi taş ve topraktan ibaret görmek büyük bir yanılgı olur. Eğer siz onlara gerekli ihtimamı gösterirseniz, üzerine titrerseniz şehirleri geleceğe taşıyacak projeler yaratılınca şehirlerimiz büyüyor ve gelişiyor. Değilse de nispi olarak durumları kötüleşiyor. Anadolu’da geçmişte başkentlikler yapmış birçok yer var. Ama şimdi o durumdan düşmüş vaziyettedirler.” 
“Şehirlerin Geleceği Yerel Yöneticilerin Ufuklarıyla Doğru Orantılıdır”
Ülkeler arasında rekabet olduğu gibi şehirler arasında da rekabetin olduğunu söyleyen Bakan Özhaseki: “Eldeki kıt kaynaklarla maksimum fayda alabilmek adına müthiş bir mücadele var. Bu mücadelede şehirler de kendi içlerinde yarışıyorlar. En önemlisi de; şehirlerin geleceği bu şehirde yaşayan yerel yöneticilerin ufukları ile doğru orantılıdır. Yerel Yöneticilerimiz; başta valimiz, belediye başkanlarımız, sonra sivil toplum örgütleri ve buradaki siyasilerdir. Eğer şehirlerle ilgili hedefler varsa, bu hedeflere gitmek için çalışıyorlarsa, o şehirlerin geleceği aydınlıktır ve gittikçe büyüyen şehirdir. Ama tam tersi ise bir yaptığında diğeri kıskanıyorsa, hileler yapılıyorsa, şehir için hedef ortaya konmuyorsa, oradaki yerel yöneticiler birbirlerine düşmüşlerse emin olun o şehir gittikçe zayıflayan küçülen bir tabiata dönüyor. Biz burada Kocaeli’de devamlı iyilik görüyoruz. Kocaeli’de bir çalışma bir kalkınma görüyoruz. Gerçekten de Türkiye’nin gözbebeği bir il olmaya üretim merkezi olmaya devam ediyor.” diyerek bu uyumun sürekli devam etmesi temennisinde bulundu.
Çok Tüketim Çok Kirliliği Getirdi
İklim değişikliğine, bunun getirdiği ve getireceği sonuçlara değinen Sayın Bakan: “Son dönemde de dünyanın başına bela olan bir iklim değişikliği meselesi var, küresel ısınma diye bir belamız var. Bütün dünyada 1.1 derece ısı artışına rağmen son yüzyılda bizim içinde bulunduğumuz Akdeniz havzası 1.5 derece arttı. Bu 2 dereceye çıkarsa resmen çölleşmenin ve kuraklığın başlaması demektir. Bu bizim için bir felaket olur. Bununla ilgili de çok büyük çalışmalar yapıyoruz. Bu konuyla ilgili başkanlığımız var aynı şekilde. Engelleyebilecek ve önleyebilecek ne varsa elimizden geleni yapıyoruz. Ama işin özü şu: Cenabı Allah her şeyi bir denge içinde yaratmıştır ne eksik ne fazla. Biz sanayi devrimi ile çok üretmeye başladık, çok ürettikçe çok tükettik, çok tüketmek de mesele değil çok kirletmeye başladık. Kirlettikçe de dengeyi bozuyoruz. Ne heyelanlar bitiyor ne kuraklıklar ne orman yangınları ve afetler tabii üst üste geliyor. Bizim bunlarla ilgili tedbir almak için elimizden geleni yapıyoruz. Ama son dönemde bizi daha çok meşgul eden daha çok yoran çok önemli iki konumuz var. Birincisi, 6 Şubat ‘ta meydana gelen deprem hadisesi ve onun çıkarmış olduğu hasar. İkincisi de herkesin durmadan söylediği Kuzey Anadolu Fay Hattının üzerinde bir felaketin bizi beklediği. Yani depreme hazırlık. Böyle bir ülkedeyiz. Ve şu an hareketli 500’e yakın fay hattı var. Tespit edilememiş olanlar da olabilir. Ne zaman, hangi ortamda, saat kaçta hangi şiddetle kırılacak ancak tahmin edilebiliyor. Bizim bu gerçekliği bilerek hareket etmek gibi bir mecburiyetimiz var.”
Özellikle Kentsel Dönüşüm Noktasında Bakanlığın Kapısı Herkese Açık
Depremin üzerinde daha çok duran Bakan Özhaseki kentsel dönüşümün kaçınılmaz olduğunu şu sözlerle ifade etti: “Depreme dirençli hale gelebilmenin tek yolu var o da kentsel dönüşüm. Kentsel dönüşümden başka çare yok. Bunu mahalle bazlı yapabiliyorsak çok başarılı oluruz, ada bazlı yaparsak daha az başarılı oluruz, bina bazlı yapıyorsak sadece binamızı kurtarmış oluruz. O yüzden kentsel dönüşüm meselesinde çok büyük çabalar içerisindeyiz. Kentsel Dönüşüm Başkanlığını kurduk. Önümüzü kesen ne varsa o yasaların hepsini daha rahatlatıcı ve basitleştirici ve hızlandırıcı bir hale getirdik. Bakanlık, belediye ve vatandaş bir araya gelirse kentsel dönüşüm tıkır tıkır işler. Birisi aksadığında yürümüyor bu işler. Ben Çevre Şehircilik Bakanlığını temsil eden birisi olarak söylüyorum kapımız sonuna kadar açık. Hangi parti olursa olsun buyursunlar. Yeter ki kentsel dönüşüm yapsınlar. Hiç fark etmez arkadaşlar. Elimizde ne kadar imkân varsa arazilerimiz varsa belediye başkanlarımız istediğinde tahsis ederiz. Para veririz, kira yardımında bulunuruz. Bakanlığımızın elemanları emrinizde. Biz açık duyuruda bulunuyoruz yeter ki bu işi yapalım.” diyerek tüm belediyelere kentsel dönüşüm noktasında açık çağırıda bulundu. 
Konuşmaların ardından Kocaeli Ticaret Odası Başkanlığı adına Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’ye hediye takdim edildi.
Soru ve cevap bölümüne geçildi ve inşaat sektörü ağırlıklı olmak üzere çeşitli sektörlerdeki iş insanları sorularını sordu, taleplerini iletti. İnteraktif bir şekilde devam eden toplantıda Sayın Bakan ve beraberindeki heyet ilgili konuları dikkatle dinleyerek not aldı. Toplantı, toplu hatıra fotoğrafı çekimi ile sonlandırıldı.
Burhan Kasım Meclis Salonunda gerçekleşen programa, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Sayın Mehmet Özhaseki ve Vali Seddar Yavuz’un yanı sıra, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Hasan Suver, Kocaeli Milletvekilleri: Prof. Dr. Sadettin Hülagü, Raziye Sezer Katırcıoğlu, Veysal Tipioğlu, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın, Kocaeli Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Necmi Bulut, Kocaeli Ticaret Odası Meclis Başkanı Hüseyin Gezer, Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Gebze Ticaret Odası Başkanı Abdurrahman Aslantaş, Körfez Ticaret Odası Başkanı Recep Öztürk, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı heyeti, ticaret odası üyeleri, iş insanları ve siyasi parti temsilcileri katıldı.