Kocaeli'de Evlerinin Anahtarlarını Bakan Özhaseki’den aldılar

Tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayarak Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın’ın selamlama konuşması ve Vali Seddar Yavuz’un hitaplarıyla devam etti.
Bu önemli projelerin deprem bölgesindeki ilimizi ve ülkemizi taçlandırdığını ifade eden Vali Seddar Yavuz: “Sayın Bakanım, Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde Türkiye’de çok önemli kurum ve kuruluşlar ortaya çıktı. Adeta yüz akımız olan çok başarılı kurum ve kuruluşlar oluştu. Bunlardan bir tanesi de TOKİ. Özellikle insanların en büyük ihtiyacı malum olduğu üzere barınmadır. Herkesin bir hayali vardır; başlarını sokabilecekleri, çocukları ve aileleriyle huzurla yaşayabilecekleri bir evi olsun isterler. Bu kapsamda özellikle Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde TOKİ, Türkiye’de bu hayali gerçekleştiren çok önemli başarılara imza atmıştır. Depremin de gündemimizde olması vesilesiyle kentsel dönüşüm ve binalarımızın depremlere ve afetlere dirençli hale getirilmesi elbette en önemli hususlardan bir tanesidir. Bu vesileyle anahtarlarını alacak ve huzur içinde yaşayacak vatandaşlarımıza hayırlı ve uğurlu olması dileklerimi bir kez daha iletiyorum.” dedi ve Sayın Bakan Özhaseki’ye, TOKİ teşkilatına ve emeği geçenlere şükranlarını arz edip sözlerini sonlandırdı.
 “Deprem Olmadan Çözüm Bulmaya, Çare Olmaya Çalışıyoruz”
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Sayın Mehmet Özhaseki’de konuşmalarına 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Zaferinin Yıl Dönümüne binaen aziz şehitlerimizi ve kahramanlarımızı rahmetle ve minnetle yad ederek başladı ve bakanlığın görevlerine değinerek şöyle devam etti: “Bu dönemde bizi daha çok meşgul eden iki tane işimiz var birisi; 6 Şubat’ta meydana gelen yüz yıl dense de asrın felaketi dense de şahsi kanaatimi söylüyorum bin yıllık medeniyetimizde başımıza gelebilecek en büyük felaketin izlerini giderebilmek ve yaraları sarabilmek için büyük bir gayretimiz var. Bu bizi bayağı meşgul ediyor. Sonra da haliyle yaklaşan depremler karşısında şehirlerimizi daha dirençli hale getirmek konutlarımızı ve iş yerlerimizi daha güvenli hale getirmek için bir mücadele içerisindeyiz. Değerli misafirler, bir sene kadar önce tam 9 saat arayla 3 dakikaya yakın bir süre içerisinde 7.6 gibi 7.7 gibi iki şiddetli depremle karşı karşıya kaldık. Doğu Anadolu Fay Hattı diye tabir ettiğimiz bu fay hattındaki kırılmalarla 14 milyon insanımız zarar gördü. 680 bin konutumuz, 170 bin kadar iş yerimiz yerle bir oldu. Maddi hasar 104 milyar dolar. İşin manevi hasarını ölçecek bir alet daha icat olmadığı için o konuda bir şey diyemiyoruz. Evlerini teslim etmek için gittiğimizde, kardeşlerimize o geceyi sorduğumuzda anlatılan hikayeler emin olun gözyaşlarıyla bitiyor. Kolay değil. Allah başlara vermesin. O yüzden deprem olmadan çözüm bulmaya çalışıyoruz, çare olmaya çalışıyoruz.”
Bakan Özhaseki, 6 Şubat depremlerine dikkat çekerek çok çalıştıklarını ve çalışmaya devam edeceklerini şu sözlerle ifade etti: “O günden beri hiç boş durmadık arkadaşlar. Gece gündüz demeden çalıştık. Bir saniyemiz bile boş geçmedi. Binden fazla şantiyemiz var, 300 bin kadar inşaat şu an devam ediyor. 4 bin 333 köyde 50 tane 100 tane 150 tane çelik ev yapıyoruz. Bir uçtan da o evleri teslim ediyoruz. Şehir merkezlerinde de başladık; şehir merkezlerinde ve şehir merkezlerine açılan caddelerde bulunan binaların inşaatlarına da başladık. Bir taraftan da teslim ediyoruz. Bu salı yani yarın inşallah dağıtacağımız konutlarla birlikte 75 bin kadar konutu teslim etmiş olacağız.”
Kentsel Dönüşümü Gerçekleştirmek Elzemdir
Deprem ve doğal afetlerin ne zaman geleceği bilinmediği için önlemlerin en üst düzeyde tutulması ve bu yönde de çalışmalara ağırlık verilmesini gerektiren anlayışı sürdürdüklerini ifade eden Sayın Bakan: “Değerli kardeşlerim, hepimiz bilelim, bu memleket deprem ülkesi. Bilim adamları diyorlar ki; Himalayalardan başlayarak Alplere doğru olan çizgi üzerinde 5 riskli ülke var birisi de Türkiye. Anadolu coğrafyası. Böyle bir zorluğu var bu coğrafyanın. Bu coğrafyada kırılmamış hala beş yüze yakın fay var. Ne zaman kırılacak hangi saatte hangi şiddette nasıl hasar bırakacak bunu bilme imkânımız yok. Ama bilebileceğimiz bir şey var depremlerin her an olabileceğini bilip ona göre hareket etmek. O zaman yapılması icap eden şudur; bir an önce kentsel dönüşüme girmek, bir an önce kentsel dönüşümü gerçekleştirmek. Onun için biz de bir taraftan deprem bölgelerinde koşuyoruz o hasarları sarmaya çalışıyoruz. Hala 320 bin aileye kira yardımında bulunuyoruz. Onların evlerini bitirmeliyiz ki memleketlerine dönüp yerlerinde otursunlar. Ve bir de konteynır kentlerde kalan epeyce bir kardeşimiz var 600 bine yakın bir sayı var. İnşallah bundan sonra da her ay 10 bin 15 bin konutu oralarda teslim edip, onları da sağlıklı yapılarına kavuşturmak istiyoruz. İnşallah bundan sonra da Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde azim ve gayretle çalışmaya devam edeceğiz. Allah utandırmasın.” ifadelerini kullanarak evlerini alan vatandaşlarımıza ağız tadıyla ve huzurlu oturmaları temennilerinde bulunup sözlerini sonlandırdı.
Konuşmaların ardından Bakan Özhaseki, Vali Yavuz ve protokol üyeleri hak sahibi ailelere anahtarlarını teslim ettiler. İl Müftüsü Mehmet Sönmezoğlu tarafından yapılan duanın akabinde toplu hatıra fotoğrafı çekimi ve vatandaşların sorun ve taleplerinin dinlenilmesiyle program sona erdi.
Düzenlenen törene, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Sayın Mehmet Özhaseki ve Vali Seddar Yavuz’un yanı sıra Kocaeli Milletvekilleri: Prof. Dr. Sadettin Hülagü, Raziye Sezer Katırcıoğlu, Veysal Tipioğlu, Mehmet Akif Yılmaz, Cemil yaman, Sami Çakır, önceki dönem Milletvekili İlyas Şeker, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın, Vali Yardımcısı Ertuğ Şevket Aksoy, İzmit Kaymakamı Yusuf Ziya Çelikkaya, TOKİ Başkanı Ömer Bulut, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı çalışanları, siyasi parti il temsilcileri, hak sahipleri, davetliler ve basın mensupları katıldı.